fbpx
Oldal kiválasztása

Akácméz 1000g

3.500 Ft

Gene-hegyi termelői akácméz 730ml OMME mézesüvegben.

Cikkszám: akacmez-1000g Kategória:

Gene-hegyi termelői akácméz 730ml OMME mézesüvegben. Zalai ízvilág, magyar hungarikum. Kiváló természetes édesítőszer. Lassan kristályosodó. Színe világos, áttetsző színű, zöldes vagy sárgás árnyalatú (terület és évjárat függő). Harmónikus, lágy ízvilágú, illatos.

 

Az akácméz hatásai:

  • Köhögés csillapító, felső légúti megbetegedésekre
  • Immunrendszer erősítő
  • emésztési zavarok ellen (gyomorsavtúltengés)
  • Méregtelenítő, májregeneráló
  • Csonterősítő
  • Izomlazító

További információk

Tömeg 1 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Akácméz 1000g” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hungarikum

Miről gyűjtik?

A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) eredetileg nem őshonos erdőalkotó fafaj Magyarországon, Amerikából telepítették hazánkba Tessedik Sámuel elsősorban az alföldi futóhomok megkötésére. Hazájában (Észak-Amerika) ritkás ligetekben fordul elő, nálunk viszont összefüggő erdőségeket alkot. Ma már erdeink kb. 20%-a akác. Európa akácerdeinek kb. 60 %-a Magyarországon található, emiatt nevezhető az akácméz 2014 tavaszától Hungaricumnak.

Az akácfa 20-30 méter magasra növő, fehér fürtös virágzatú növény. Semmilyen mesterséges kezelést nem igényel, nincs növényvédelem!

Mikor gyűjtik?

Akác virágzása az időjárás függvényében május közepére tehető. A növény kb. 10 napig virágzik, de a méztermés jelentős része a „dandár” idején, néhány nap alatt kerül a kaptárokba. Mivel Magyarországon a virágzási idők területileg is eltérnek, ezen tényezők lehetőséget adnak, hogy akár három eltérő virágzási idejű akácterületről pergessünk mézet.

Megjelenése

A legtisztább akácméz világos, áttetsző színű, területtől – és más növények egyidejű virágzásától függően – nagyon világos sárga, és akár enyhén zöldes színezetű is lehet. Ez utóbbi mézek már nyomokban idegen virágok nektárját is tartalmazhatják, de gyűjtésükkor a méhek túlnyomórészt még az akácfákat látogatták.

Az akácméznek igen jellegzetes az illata, beleszagolván szinte érezhetjük az akácvirágok magával ragadó aromáját. Megízlelvén tapasztalhatjuk azt a különlegességét, hogy semmiféle mellékíze sincs, azaz íze semleges.

Az akácméz, az egyediségét egyértelműen ennek a különleges aromájának köszönheti. Rendkívül édes ízű, alacsony savtartalommal rendelkező méztípus.

Nagyon lassan kristályosodik

Az akácméz kiválóan meg tudja őrizni az állagát, akár éveken keresztül is, hiszen gyümölcscukortartalma igen magas a többi mézhez képest. Világviszonylatban tekintve, az akácméz besorolható a három legkevésbé kristályosodó fajtamézek közé is. Nem véletlen tehát az sem, hogy világszerte az egyik legkeresettebb mézfajtának számít. Kiváló édesítő képessége pedig, még tovább növeli a hihetetlenül nagy népszerűségét.

Virágpor tartalma

Az akácméz egyik legjelentősebb pozitívumaként említhető meg a többi méztípussal ellentétben, hogy igen alacsony virágportartalommal bír, így ennek köszönhetően a virágporra érzékenyek is fogyaszthatják.

Felhasználása a népi gyógyászatban

Májbetegségben szenvedő személyek számára kifejezetten ajánlott az akácméz fogyasztása, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor pozitív hatást gyakorol a májra.

Az akácméz gyógyhatása kiterjed a gyomorsav túltengésre is, hiszen jóval, alacsonyabb savtartalommal rendelkezik e típusú méz, a többi fajtához képest.

Az akácméz remekül enyhíti a köhögést, továbbá erős, általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást is gyakorol a szervezetre nézve, a benne található nagy mennyiségű robininnek és akacinnek köszönhetően. Sőt, az akácméz hatásai közé sorolhatjuk azt a pozitív tulajdonságot is, hogy a sportolók izomzatára lazító hatást képes gyakorolni.

Fogyasztása minden formában ajánlott!

Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez.

És nagyszerűen alkalmazható a szépségápolásban pakolásokhoz, masszázsnál, szaunázásnál…

40 °C fölé való melegítését kerüljük a benne levő tápanyagok védelme érdekében.

 

Támogassa a magyart, vásároljon termelői mézet!